Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Geçmişle yüzleşme istiyoruz

Diyarbakır Barosu ve Heinrich Böll Stiftunf Derneği ortaklaşa düzenlediği ‘Hakikat, Adalet ve Barış İçin Geçmişle Yüzleşme’ konferansında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’nin geçmişinin acılarla dolu olduğunu ileri sürerek, “Bunun için geçmişle yüzleşme, hesaplaşma talep ediyoruz” dedi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da “Türkiye’nin geçmişi karanlıktır” diyerek, geçmişle hesaplaşmanın demokratik devrim olduğunu ifade etti.

Diyarbakır Barosu’nun, Heinrich Böll Stiftunf Derneği ile ortaklaşa düzenlediği “Hakikat, Adalet ve Barış İçin Geçmişle Yüzleşme” konferansın açılışında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tanrıkulu, “Geçmişi acı dönemlerle dolu bir ülkeyiz” dedi.

Acıların birikmesiyle geçmişin toplumu daha fazla esir aldığını savunan Tanrıkulu, “Adaleti, hakikati, barışı bulmak için bu acılarla yüzleşmek ve bunların tekrarlanmasını yaşanmamasını istiyoruz. Bunun için geçmişle yüzleşme, hesaplaşma talep ediyoruz” diye konuştu.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde geçmişle hesaplaşma ve yüzleşmenin çatışmanın devam ettiği bölgelerde tartışılmaya başlandığını dile getiren Tanrıkulu, tartışma sonucunda elde edilen birikimle her ülkenin kendi çözüm modelini oluşturduğunu kaydetti.

Tanrıkulu, Türkiye’de adı konulmasa da hesaplaşma ve yüzleşme örneklerinin yaşandığını anlatarak, şu örnekleri verdi:

“İnsan Hakları Mahkemesi’nde mağdurların tanıklıkları, ifade veren komutanlar, polis şefleri, savcılar ve valiler ve sonra aleni hale gelen ağır mahkûmiyet kararları. Türkiye’nin dostane çözüm deklarasyonları, bu deklarasyonlardaki mağdurların acılarının paylaşıldığının ifade edilmesi.”

DUFNER: DÜNYANIN İHTİYACI

Heinrich böll Stiftung Derneği Türkiye Bürosu’ndan yöneticisi Ulrike Dufner de, hesaplaşma ve yüzleşmenin sadece Türkiye’nin değil, dünyanın birçok ülkesinin ihtiyacı olduğunu vurguladı. Demokratik ve hukuk düzenine dayalı bir dünya düzeni kurabilmek için, halklar ve etnik gruplar içinde ve bu gruplar arasında bir güven ilişkisi geliştirmek gerektiğini belirten Dufner, “Bu güven ilişkisi ancak tarihteki şiddet, insan hakları ihlalleri ve bunun gibi olaylar üzerine konuşulursa, ezilenlere onur ve hakları geri verilirse oluşturulabilir” diye konuştu.

BORAİNE: DERS ALMAK

Güney Afrika’da Apartayd sonrası kurulan Hakikat Komisyonu’nun kurucularından olan Nelson Mandela ile birlikte çalışmış Alexander Lionel Boraine ise, Apartayd sonrası deneyim üzerine konuştu. Hatalardan ders çıkarmanın önemli olduğunu ifade eden Boraine, bölünme korkusu yaşayan ülkelerin bir süre sonra bu durumdan kurtulma süreci yaşadıklarını ifade etti. Boraine, “Sizin ülkenizde de benim ülkem gibi çatışmalar var ve bir bölünme korkusu yaşıyor” diyerek, bir hesaplaşma ve yüzleşme komisyonun olmasının faydalı olacağını savundu.

SANCAR: BUGÜNÜ

DEMOKRATİKLEŞTİRMEK

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Kurucu üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da, Türkiye’nin daha yeni bu terimlerle tanışma durumunun sözkonusu olduğunu belirterek, “Geçmiş bugünü belirleyen önemli bir faktördür. Geçmişin esaretinden kurtulup bugünü demokratikleştirmek gerekiyor” dedi.

Sancar, 12 Eylül dönemiyle yüzleşilmesi gerektiğine de işaret etti.

Sancar, amaçlarının demokratik özgür bir toplumu oluşturmak olduğunu bu sebeple geçmişe kinle bakılmaması gerektiğini vurguladı. Sancar, 36 ülkede hakikat komisyonunun olduğunu dile ifade ederek, “Geçmişle yüzleşmek o toplumu dönüştürür. Ben geçmişle yüzleşmeyi bir devrim olarak değerlendiriyorum. Geçmişle hesaplaşmak demokratik devrimdir” dedi.

/ DİYARBAKIR

25.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yayla: Kemalizmi eleştirmeye devam

  Gül: 301 seçimlerden önce değişecek

  YÖK, tarih önünde suçlu

  Demokratlar savaşı durdurmalı

  Bağış: Soykırım yasasına karşı işadamları lobi yapsın

  Geçmişle yüzleşme istiyoruz

  Emniyet, muhbir iddiasını yalanladı

  Dink cinayetinde 2 kişi daha gözaltında

  Fransa’da PKK zanlıları tutuksuz yargılanacak

  Balıkesir’de kömür ocağında göçük: 3 ölü

  Toplumsal barış tehdit altında

  Ağar'ın oğlu evlendi

  Deprem söylentisi, sokağa döktü

  STK’lardan Yeni Asya’ya ziyaret

  Fiskobirlik tartışması

  KKTC'den 'çevre' çağrısı

  Haliç Köprüsü’nün bir bölümü 4 saat boyunca trafiğe kapalı

  Âkif, Afşin’de anıldı

  Tatilcilere kar sürprizi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004